Ποιειν Και Πραττειν - create and do

Chios report about Izmir Chios mural

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΧΙΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χίος, 03/10/2007

ΠΡΟΣ: ΤΟΠΙΚΑ ΜΜΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εκδηλώσεις για την Kids Guernica

http://www.chios.gr/na/031007guernica.asp

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δεύτερη φάση των εκδηλώσεων του Διεθνούς Δικτύου «Kids’ Guernica» στη Σμύρνη το διάστημα από 26 έως 29 Σεπτεμβρίου 2007. Στις εκδηλώσεις, που περιελάμβαναν τη συμπλήρωση του πίνακα, που είχαν ξεκινήσει να ζωγραφίζουν Χιώτες μαθητές το Μάιο, συμμετείχαν 8 μαθητές γυμνασίου από τη Χίο, που παρακολουθούν και τα εργαστήρια του Ομηρείου, και 15 τούρκοι φοιτητές του Οικονομικού Παν/μιου Σμύρνης.

Τα παιδιά, συνοδευόμενα από την προϊσταμένη του τμήματος Τουρισμού κ. Έφη Λυπαρή, ως εκπρόσωπο της Ν.Α. Χίου, καθηγητές και γονείς, ταξίδεψαν στη Σμύρνη και συνεργαστήκαν με τους Τούρκους φοιτητές αποκομίζοντας μια μοναδική εμπειρία, την οποία κατέγραψαν: «Γνωρίσαμε παιδιά από την Τουρκία, παιδιά διαφορετικής θρησκείας από τη δική μας. Μάθαμε πολλά πράγματα γι’αυτούς και αυτά που πιστεύουν. Ζωγραφίσαμε μαζί τους έναν τεράστιο καμβά 7 Χ 3,5 μ. με θέμα την Ειρήνη. Η συνεργασία μας ήταν πολύ καλή. Μάθαμε τον τρόπο που εκφράζουν τα συναισθήματά τους για την Ειρήνη. Το συμπέρασμα που βγάλαμε από τη συνεργασία μας ήταν ότι αν το θέμα της ειρήνης ήταν στα χέρια των παιδιών, δεν θα υπήρχαν οι πόλεμοι ανάμεσα στους λαούς».

Η εκδήλωση είχε σημαντική κάλυψη από τα τοπικά ΜΜΕ, προβάλλοντας για μια ακόμη φορά τη σημασία της καλής επικοινωνίας και συνεργασίας ανάμεσα στους δύο λαούς. Το σημαντικό είναι ότι μέσα από ανάλογες δράσεις δίνουμε την ευκαιρία στα παιδιά μας να δέχονται τη διαφορετικότητα, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς ενδοιασμούς και να κατανοούν ότι αυτά που ενώνουν τους λαούς είναι τελικά πολύ περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν.

Ο πίνακας θα εκτεθεί μαζί με άλλους 18 πίνακες από όλο τον κόσμο στην έκθεση «Kids Guernica» στο Ζάππειο Μέγαρο από τις 17 έως 21 Οκτωβρίου 2007, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων Διεθνούς Συμποσίου για τον πολιτισμό.

Σας στέλνουμε συνημμένα σχετικές φωτογραφίες από την εκδήλωση.

Από το Γραφείο Τύπου της Ν.Α. Χίου

^ Top

« Youth group from Chios | Letter of Mayor of Greater Municipality of Izmir »